Ruka u testu : Sadržaj > Aktivnosti > Tehnologija > Tehnički predmeti > Razmena mišljenja o balonima montgolfije
Modul : Razmena mišljenja o balonima montgolfije  [Cycle]
01/05/1999
Datum publikovanja : 
 
U Francuskoj su tokom aprila 1999. nastavnici osnovnih škola predložili niz mogućnosti konstrukcije balona tipa montgolfije. Na ovoj strani je data sinteza primljenih predloga.
Rezime : 
 
 
Poslednja izmena : 15/04/2008
1. Koji materijal koristiti kao omotač balona i kako ostvariti zagrevanje?

Šantal Kurto iz Versaja je upotrebila mastan papir, pozivajući se na jedne dečje novine. Naglo zagrevanje je izazvalo paljenje balona montgolfije.
Alan Le (Champigny sur Yonne) preporučuje talasasti papir i zagrevanje fenom. On predlaže jedan drugačiji način konstrukcije velikog montgolfije balona.
Paskal Nardon napominje da je masni papir zadovoljavajući za ove namene, ali zagrevanje treba da bude postepeno pomoću fena.
Ciberik predlaže omotač koji nije zapaljiv.  

2. Naduvavanje montgolfijea

Ovo je jedan od težih delova poduhvata. Jer, potrebno je naći izvor koji razvija dovoljno toplote, ali da istovremeno ne razvije temperaturu koja bi bila dovoljna da izazove paljenje omotača. Sama tehnika zagrevanja vazduha je problematična.
Loak Pulan je to ostvario na Učiteljskom fakultetu u Saint-Brieuc: topao vazduh je dovođen crevom kroz grlić montgolfije balona, čime se izbegava eventualni kontakt s toplotnim izvorom. Otvor montgolfije balona je dosta velik (60 cm je prečnik za omotač koji ima prečnik 180 cm), a nalazi se iznad toplotnog izvora.

3. Oblik montgolfijea

S. Frizon smatra da je vrlo teško konstruisati balon koji će imati čak i približan oblik sfere.
Bernar Iv Kočen smatra da oblik nije toliko bitan. Bitan je odnos masa - zapremina, otpornost i nepropustljivost omotača.
Bernar Gijo je suprotnog mišljenja jer smatra da je potrebno imati što je moguće veću zapreminu u odnosu na masu, a to jedino omogućuje oblik sfere kojim se uz minimalnu površinu ostvaruje maksimalna zapremina. Ipak, pojavljuje se problem stabilnosti. Da bi spustio težište u odnosu na centar potiska, on predlaže da se otvoru doda papirni cilindar, što je i bio slučaj kod tradicionalnih montgolfije balona.

4. I reč-dve o pedagoškom pristupu

J. Rolando predlaže da se ove aktivnosti povežu s fenomenom konvekcije, tj. relativnog kretanja toplog i hladnog vazduha.
A. Pisinje predlaže da se za osnovu montgolfijea priveže kanap koji će omogućiti merenje mase koju balon može da transportuje ili, pak, mogućnost izvlačenja itd.
Bilo je vrlo malo mišljenja u vezi s ovim problemom, posebno je bio slab odziv učenika. Dakle, ovo je tema na kojoj bi trebalo više raditi.


Reakcije : 6. 3. 2002. - Reakcija Kristele Lefevr, nastavnika, pascal.danjou@free.fr
Četiri puta sam lansirao montgolfije na raspustu. Uspešna su bila tri pokušaja. Imali smo samo jedan slučaj paljenja balona. Da bi se to izbeglo, neophodno je izbeći direktan kontakt balona s grejnim telom. Potrebno je, takođe, da dan ne bude vetrovit. Forma balona me nije interesovala, a oni su ipak leteli! Kao referencu dužine balona upotrebio sam dužinu tabaka masnog papira. Pedagoškom aspektu nisam pridavao neku važnost jer smo bili na raspustu i bilo je bitno da se zabavimo. Nameravam da realizujem časove posvećene ovoj temi naredne godine.


Poslednja izmena : 15/04/2008
Oruđa
© Ruka u testu 2018